Veštačka inteligencija: Mogu li se roboti zaista okrenuti protiv čovečanstva?

Veštačka inteligencija napreduje velikom brzinom, sve je poželjnija na tržištu tehnologija, ali koje su njene granice i može li imati i mračnu stranu?

Veštačka inteligencija postala je normalna tehnologija pomoću koje inženjeri unapređuju kompjuterske zadatke, poput prepoznavanja govora i robotike. Ipak, sve prisutniji je strah da bi ona mogla biti iskorišćena u opasne svrhe.

Digitalni senzori sve su manje vidljivi, odevni materijali postali su deo mreže podataka. Milijarde uređaja su u opticaju, od pomagala za fitnes do senzora klime koji snimaju i stavljaju u opticaj reke podataka svake sekunde. Ali, ti podaci su uglavnom beznačajni ukoliko ne mogu biti obrađeni. A tada na scenu stupaju moćni kompjuteri i ono što se naziva “mašinskim učenjem”.

Soni Vu, predsednik kompanije “Fossil Group”, ističe: „Trebaju nam mentalni mišići da se probijemo kroz sve te podatke, moramo ih vizualizovati, organizovati i klasifikovati. Naši umovi trenutno nisu sposobni za to.“

Foto: Pixabay, Ilustracija: Veštačka inteligencija

Uvidi koje ovi moćni alati za analizu i predviđanje mogu ponuditi, čine ih sve poželjnijim. Ali, one mogu imati tamnu stranu, što je prepoznao i dobitnik Nobelove nagrade za fiziku Stiven Hoking.

MOŽDA VAS ZANIMA :  Postoje samo dve vrste ljudi, muve i pčele: Kojoj pripadaš? Lekcija starca Pajsija za ceo život! (VIDEO)

„Osim dobrobiti, veštačka inteligencija nosi opasnosti poput moćnih autonomnih oružja i novih načina za represiju mnogih ljudi. Veoma će uzdrmati našu ekonomiju i u budućnosti će razviti vlastitu volju“, smatra ovaj naučnik.

Trenutno veštačka inteligencija ne predstavlja opasnost. Ali, stručnjaci kažu kako je samo pitanje vremena kada će postati, pa mere moraju biti preduzete odmah.

Foto: AP, Stiven Hoking

„Tehnologija može biti korišćena na dobar ili loš način, pa ne treba da ignorišemo tu mogućnost. Veštačka inteligencija može u velikoj meri biti korišćena za nadzor i ograničavanje privatnosti, pa je neophodno da osiguramo da se ne nađe u pogrešnim rukama“, govori Antoan Blond, izvršni direktor “Sentient Technologies”.

Izgleda kao da svaki novi start-up pokušava iskoristiti veštačku inteligenciju, tako ideje postaju vidljivije i lakše je pronaći finansijera. Ipak, na kraju svi moramo daodlučimo do koje granice ćemo tehnologiji dopustiti da zavlada našim životima.

 Preuzeto sa: pressonline.rs / newsweek.rs / svettajnji.com
KORISTAN ILI ZANIMLJIV SADRŽAJ? PODIJELI SA OSTALIMA, HVALA ❤️