POTOPITE 4 BADEMA U ČAŠU VODE: Napominjemo da je napitak izuzetno jak ali i jako dobar za pritisak, holesterol, srce, kosti…

Napominjemo da je napitak izuzetno jak…

Bademi su zdravi jer su bogati vitaminom E cinkom, magnezijumom kao i kalcijumom.

Oni su dobri za rad spolnog sistema. Ipak, ne trebate ih previše konzumirati, dovoljno je 4 ili 5 dnevno zbog amigdalina koji je jak.

Mežete ga konzumirati tako što potopite 4 badema u čaši vode, ostavite preko noći i popijete ujutru.

Evo zašto biste to trebali raditi:

-Ojačat će vaše srce zbog bogatstva kalijumom i magnezijumom

-Dobro je za mozak i moždane funkcije

-Dat će vam dosta energije

-Pomoći će kod problema sa polnim sistemom

-Reguliše pritisak i holesterol

-Dobro je za kosti

Bademi su jedna od najpopularnijih vrsta orašastih plodova. Odličan su izvor minerala, vitamina, proteina, vlakana i niza drugih spojeva koji poboljšavaju zdravlje cjelokupnog organizma.

Provedena su brojna istraživanja na temu utjecaja badema na zdravlje i znanstvenici svakim novim istraživanjem dolaze do novih pozitivnih saznanja. Donosimo vam neke od dokazanih prednosti badema.

Bademi,
Bademi,

Smanjuju rizik od nastanka srčanih bolesti:

Bademi su odličan izvor zdravih masti koje štite zdravlje srca i cjelokupnog kardiovaskularnog sustava.

Odličan su izvor antioksidacijskih spojeva koji smanjuju rizik od nastanka srčanog udara Uz to, bademi su jako dobar izvor vitamina E, flavonoida koji ublažava hroničnu upalu.

Odličan su izvor minerala, kao što su magnezij, kalcij, kalij, bakar, mangan i arginin. Sve su to spojevi koji imaju odlično djelovanje na zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Istraživanja su pokazala da bademi smanjuju razinu lošeg (LDL) holesterola i povećavaju razinu dobrog (HDL) holesterola.

Svakodnevnom konzumacijom badema ćete spriječiti nakupljanje plaka unutar krvnih žila i preporučuju se svim osobama koje imaju povišen krvni pritisak.

Bademi,
Bademi,

Poboljšavaju kognitivne funkcije:

Bademi su odlični za zdravlje i funkcioniranje mozga. Visok udio riboflavina i L – karnitina ih čine odličnima za prevenciju upalnih procesa unutar mozga.

MOŽDA VAS ZANIMA :  RECITE ZBOGOM BORAMA, MRLJAMA I AKNAMA: Sa ovim receptom izgledat ćete mnogo mlađe!

Dosadašnja istraživanja su pokazala da bademi mogu smanjiti rizik od nastanka demencije i Alzhajmerove bolesti.

Poboljšavaju zdravlje kože:

Bademi su odličan izvor vitamina E i antioksidanata koji smanjuju razinu slobodnih radikala, održavaju kožu zdravom i mladolikom.

Naučnici su ustanovili da bademi mogu smanjiti rizik od nastanka oštećenja uzrokovanih izlaganjem UV zrakama i na taj način smanjiti rizik od nastanka bilo kakvih bolesti kože.

Bademi,
Bademi,

Smanjuju rizik od nastanka dijabetesa:

Bademi su jako dobar izvor mononezasićenih masnih kiselina koje reguliraju razinu glukoze u krvi i kontroliraju način na koji ju tjelesne stanice koriste.

Svakodnevnom konzumacijom badema možete smanjiti rizik od nastanka inzulinske rezistencije i naglih promjena razine šećera u krvi.

Potiču rad probavnog trakta:

Korica badema sadrži probiotike koji poboljšavaju zdravlje i potiču rad probavnog trakta. Probavni trakt se sastoji od niza dobrih bakterija koje su neophodne za njegov pravilan rad.

Bez tih bakterija se povećava rizik od nastanka niza problema i poteškoća u radu probavnog trakta.

Smanjuju rizik od raznih upala:

Bademi su jako dobar izvor antioksidanata koji smanjuju razinu slobodnih radikala u tijelu. Slobodni radikali povećavaju rizik od nastanka kronične upale.

Znanstvenici su ustanovili da bademi mogu smanjiti rizik od nastanka bolesti debelog crijeva i dojki.

Bademi imaju alkalno djelovanje:

Alkalna hrana regulira pH vrijednost u tijelu i smanjuje rizik od nastanka niza bolesti. Jača imunološki sistem i potiče rad probavnog sistema.

Dosadašnja istraživanja su pokazala da povećanjem unosa alkalnih namirnica možete smanjiti rizik od nastanka i širenja mnogih bolesti jer one ne mogu preživjeti u alkalnim uvjetima.

Izvor: novi.ba

KORISTAN ILI ZANIMLJIV SADRŽAJ? PODIJELI SA OSTALIMA, HVALA ❤️